Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας Πλεύρη στη Βουλή σχετικά με το Νοσοκομείο Θήβας, σύμφωνα με τις οποίες «δεν τίθεται ζήτημα να υποβαθμιστεί ή να κλείσει», είναι προκλητικές και δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν.
Το ακριβές περιεχόμενό τους δείχνει τα εξής:
• Ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας («νέο ΕΣΥ»), που περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάμειξη ιδιωτικών ομίλων και εργολαβικών εταιρειών στην υγεία, αλλά και την αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη με «κύρια και επικουρικά νοσοκομεία» όπως λένε. Οι φιλικές «πασούλες» μεταξύ του Πλεύρη και του βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ κ. Μουλκιώτη για να μην θεωρηθεί η χιλιομετρική απόσταση το μόνο κριτήριο για την υποβάθμιση νοσοκομείων, ή το να εξαιρεθεί τάχα το Νοσοκομείο Θήβας από το πανελλαδικό σχέδιο, αποδεικνύουν ακριβώς τον υπαρκτό κίνδυνο να χάσει το νοσοκομείο το χαρακτήρα του ως ολοκληρωμένη μονάδα δευτεροβάθμιας υγείας.
• Ότι το επιχείρημα του Πλεύρη περί προσλήψεων που έχουν γίνει είναι κάλπικο και προκλητικό. Για πολλοστή φορά, όπως και οι προκάτοχοί του, μας είπε για τις ελάχιστες προσλήψεις που έχουν γίνει. Δεν είπε όμως κουβέντα για τα τεράστια κενά που συνεχίζουν τόσο σε ιατρικό όσο και σε άλλο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες, οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής υποχρεώνονται σε οκτώ (8) εφημερίες το μήνα για να βγει το πρόγραμμα εφημεριών, ενώ στην πλειοψηφία των τμημάτων οι νοσηλευτές δουλεύουν διπλοβάρδιες με χρωστούμενα ρεπό στα όρια των αντοχών τους …
• Ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι τοπικοί εκπρόσωποί της (δηλαδή η Δημοτική Αρχή Θήβας, απούσα από κάθε μορφή διεκδίκησης), έχουν θορυβηθεί από τις κινητοποιήσεις των κοινωνικών φορέων που αναπτύσσονται, με αίτημα την πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας. Για το λόγο αυτό υποχρεώνονται σε ελιγμούς και «διαβεβαιώσεις».
Στο δια ταύτα, αποδεικνύεται ότι η δραστηριότητα που αναπτύσσουν εδώ κι ένα έτος δεκάδες φορείς της περιοχής ασκεί πίεση και μπορεί να φέρει έμπρακτα αποτελέσματα.
Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με την ουσία του προβλήματος. Το οποίο δεν είναι το τι θα γράφει η ταμπέλα έξω από το Νοσοκομείο, αλλά το κατά πόσο θα καλυφθούν όλα τα κενά των δομών υγείας της περιοχής με μόνιμο προσωπικό, δηλαδή το πώς επιτέλους θα καλύπτονται πλήρως οι τεράστιες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων.
Εξάλλου, σε αντίθεση με τον Πλεύρη και τους συνοδοιπόρους του κάθε χρώματος, δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί και πάλι στη βάση της ατομικής ευθύνης, συνεχίζοντας το τροπάρι της υποστελέχωσης και υποβάθμισης όλων των δομών υγείας.
Ακόμη και στο θέμα του εμβολιασμού, αντί να εξασφαλίσει την ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλου του πληθυσμού, σε συνδυασμό με μέτρα φαρμακοεπαγρύπνησης, η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στον κόσμο, εκβιάζοντας με την «υποχρεωτικότητα» που ανοίγει την πόρτα σε απολύσεις εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά, η δήλωση του υπουργού ότι δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να «κλείσει ή να υποβαθμιστεί» το Νοσοκομείο όχι απλώς δεν είναι ικανοποιητική, αλλά αντίθετα αποτελεί πρόκληση.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να επιβάλει λύσεις προς όφελος των τεράστιων υγειονομικών αναγκών της περιοχής δεν είναι άλλος από την οργανωμένη διεκδίκηση των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής μέσα από τους φορείς τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.
Δείτε επίσης
Μουλκιώτης: Ο Υπουργός Υγείας υπόσχεται μη κατάργηση και μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Θήβας